"United for Justice": які результати «юридичного Рамштайну» та чому це важливо?

 ОРИГІНАЛ ПУБЛІКАЦІЇ ДЛЯ JUSTTALK.

3-5 березня 2023 року у Львові відбулась конференція високого рівня «United for Justice» – «Об’єднані заради справедливості», на якій обговорювали механізми забезпечення справедливості для українців, відновлення порушеного росією міжнародного права та притягнення до відповідальності всіх причетних до воєнних злочинів, злочину геноциду та агресії.

Насамперед, важливо, що міжнародні партнери України на юридичному фронті не просто підтримують національну систему правосуддя у притягненні до відповідальності російської федерації, а й збільшують темпи та обсяги такої допомоги. Тож не дивно, що конференція отримала неформальну назву «Юридичний Рамштайн» – аналогію зі зброєю думаю пояснювати не треба. Попри увесь патос, це дійсно так, адже всі партнери були присутні і ця конференція стала чудовим майданчиком для обміну думками, укладенням угод і підтвердження намірів подальшої співпраці.

Саме тому, крім українського керівництва – Президента, Премʼєр-міністра, Голів Верховної Ради та Верховного Суду (зазначимо в цьому переліку лише голів усіх гілок влади) – до України завітали ключові персони «юридичного фронту». Не вистачить місця перерахувати всіх фахівців, але важливо виокремити таких: посла США з особливих доручень у сфері глобального кримінального правосуддя Бета ван Скаака, Єврокомісара з питань юстиції Дідьє Рейндерса, Прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана, Голову Офісу прокурора ЄС Лауру Ковеші, Гендиректора з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістоса Джакомопулоса, Спеціальну представницю Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах конфлікту Прамілу Паттен та генеральних прокурорів США (Мерріка Гарланда), Іспанії (Альвареса Гарсію Ортіса), Англії та Вельсу (Вікторію Прентіс), Естонії (Андреса Пармаса), Латвії (Юріса Стуканса), Литви (Ніду Грунскіне).

Конференція United for Justice була необхідна, щоб «звірити годинники» різних механізмів і порядків юридичної допомоги, які вибудувано за рік після повномасштабного вторгнення та накреслити подальші кроки на шляху відновлення справедливості для України й всього цивілізованого світу.

Тепер про конкретні домовленості:

1
ВЛІТКУ У ГААЗІ РОЗПОЧНЕ СВОЮ РОБОТУ МІЖНАРОДНИЙ ЦЕНТР З ПЕРЕСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНУ АГРЕСІЇ РФ

(International Centre for the Prosecution of the Crime of Aggression against Ukraine – ICPA) – генеральні прокурори країн-членів спільної слідчої групи (JIT) підписали додаток до Угоди про створення JIT щодо початку роботи на базі Євроюсту (Eurojust) відповідного Центру, який  допоможе забезпечити тісну співпрацю між партнерами. Технічну роботу та координацію центру здійснюватиме Євроюст.

У Гаазі працюватимуть прокурори та слідчі країн-учасниць JIT, розглядається також можливість залучення прокурорів із інших країн. У майбутньому до роботи Міжнародного центру можуть бути залучені експерти.

За словами посла з особливих доручень МЗС України Антона Кориневича це реальний юридичний крок на шляху до створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України, який зможе використовувати результати розслідування Центру. Створення Спецтрибуналу є складною дипломатичною та юридичною роботою адже мова йде про створення нового спеціального судового органу. Крок за кроком ця робота робиться, допоки Спеціальний трибунал не буде створено.

Створення Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії рф ініціював Офіс Генерального прокурора за підтримки Євроюсту, Міжнародного кримінального суду та у партнерстві з Литвою, Польщею, Латвією, Естонією, Словаччиною та Румунією.

2
НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ В УКРАЇНІ ЗАПРАЦЮЄ ОФІС МІЖНАРОДНОГО КРИМІНАЛЬНОГО СУДУ

Уряд ухвалив проєкт Угоди між Кабінетом Міністрів України та Міжнародним кримінальним Судом про створення Офісу МКС в Україні. Його відкриття дозволить ще інтенсивніше співпрацювати та посилить роботу безпосередньо на місцях.

Нагадаю, що МКС не може замінити собою українську систему правосуддя, а працює за «комплементарним» принципом, тобто доповнює національну юрисдикцію там, де вона не може належним чином реалізувати розслідування через брак ресурсів, наявність імунітетів у підозрюваних тощо. 99% воєнних злочинів будуть розглядатись в українських судах, а МКС займається «стратегічними» справами щодо військово-політичного керівництва росії.

Відтак уже рік йде обмін інформацією в наперед визначених кримінальних провадженнях, що потребує більш тісної співпраці. До того ж доповнення КПК України Розділом IX-2 згідно із Законом № 2236-IX від 03.05.2022 дозволило слідчим МКС брати участь у слідчих і процесуальних діях на території України.

Отже, це логічний крок, який уже озвучувався раніше, проте зараз рішення остаточно ухвалено.

3
СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ АМЕРИКИ ТА КРАЇНИ-ЧЛЕНИ JIT ПІДПИСАЛИ МЕМОРАНДУМ ПРО ВЗАЄМОРОЗУМІННЯ

Підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством юстиції США та країнами-членами спільної слідчої групи (JIT). Документ підписали Генеральний прокурор США Меррік Гарланд та Генеральні прокурори держав-учасниць JIT.

Мова йде про посилення координації між державами, які розслідують воєнні злочини росіян у межах універсальної юрисдикції – кримінального законодавства, що дозволяє переслідування за воєнні злочини на території іншої країни, незалежно від того чи потерпілою особою є громадянин цієї країни, чи будь-якої іншої.

JIT уже рік займається документуванням фактів, збором доказів, розслідуванням воєнних злочинів, скоєних в Україні. До спільної слідчої групи з розслідування тяжких міжнародних злочинів в Україні входять так країни: Україна, Польща, Литва, Естонія, Латвія, Словаччина та Румунія. Також учасниками є Євроюст і вперше у своїй історії – Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду.

Важливо, що до цієї роботи приєднались США, які спеціально з цією метою в грудні 2022 року ухвалили зміни до кримінального законодавства (War Crimes Act). Відкриття можливості американських слідчих розслідувати кримінальні провадження в Україні також цікаві тим, що 18 лютого цього року Держсекретар А. Блінкен заявив про те, що США розглядають вчинки російських збройних сил та високопосадовців як «злочини проти людяності» (crimes against humanity). Нагадаємо, що КК України не містить такого складу злочину, на відміну від Римського Статуту МКС або законодавства багатьох країн, які або ратифікували статут, або розвинули своє законодавства до сучасної архітектури злочинів у міжнародному кримінальному праві. Оскільки Україна не зробила ні першого, ні другого, такий крок США заслуговує уваги та має принести свої плоди. До того ж Штати висловили деталізований перелік намірів щодо розгортання юридичної допомоги з покарання російської федерації за міжнародні злочини, з яким можна ознайомитись тут.

4
СТВОРЕНО DIALOGUE GROUP З КООРДИНАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНИХ ТА МІЖНАРОДНИХ ЗУСИЛЬ З ПИТАНЬ ПРИТЯГНЕННЯ ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ЗЛОЧИНИ, ВЧИНЕНІ В УКРАЇНІ У РЕЗУЛЬТАТІ РОСІЙСЬКОЇ ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ

Відповідну заяву зробили заступник Прем’єр-міністра Нідерландів і Міністр закордонних справ Вопке Гукстра, Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, Президент Євроюсту Ладіслав Хамран і Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, представники міжнародних інституцій та країн, які ініціювали створення діалогової групи.

Робота діалогової групи буде зосереджена на координації зусиль за чотирма напрямами:

  • технічна та експертна допомога;
  • співпраця з міжнародними організаціями та партнерами, які займаються збором доказів;
  • комплексна співпраця в рамках національних розслідувань;
  • робота з неурядовими громадськими організаціями.

Таким чином, конференція U4J дозволила зустрітись усім учасникам «юридичного фронту» з притягнення російської федерації до відповідальності за міжнародні злочини, а також було укладено низку чітких домовленостей – створення Центру з переслідування злочину агресії в Гаазі, Офісу МКС в Україні, а також розширення діалогу між країнами, що розслідують воєнні злочини в межах універсальної юрисдикції. Зокрема до цього процесу активно приєднались США, які попередньо змінили своє законодавство та заявили про наміри переслідувати злочини проти людяності.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Допити в умовах воєнного стану: особливості фіксації інформації та необхідність змін до законодавства (у співаторстві з Ю. Бєлоусовим та А. Орлеаном)

Джозеф Раз та його місце в філософії і теорії права (до річниці смерті)

Дещо про юридичні аспекти війни – геноцид “жителів Донбасу” чи геноцид українського народу?