Перспектива moonlightingʼу в українській поліції

Дозволі собі висловити декілька думок з огляду на запропоновану міністром внутрішніх справ скасування обмеження на сумісність роботи поліцейського з іншою оплачуваною роботою.

Moonlighting це не страшне слово, а просто американський жаргонізм для позначення другої роботи (secondary employment), зокрема для поліцейських, адже у них в США це дозволено. Своєю чергою на пострадянському просторі є заборона на сумісництво поліцейської діяльності з іншою оплачуваною роботою, що розглядається/мотивується законодавцем як антикорупційний захід (фактично це реакція на «силове підприємництво» (В. Волков) 90х, коли держава отримала змогу надати хоч якесь конкуретне грошове забезпечення поліції).

Конкретно в Україні є ст. 66 Закону України "Про Національну поліцію" яка прямо забороняє службове сумісництво, крім науково-педагогічної, наукової або творчої, а також ст. 25 Закону України "Про запобігання корупції" відносить поліцейських до переліку публічних службовців, на яких розповсюджуються обмеження на сумісництво.

Проте не у всьому світі так, наприклад у Великобританії, Австралії та Сполучених Штатах (це ті приклади, які вдалось швидко знайти) заборони на службове сумісництво немає. В США за даними Бюро статистики 83% поліцейських офіційно повідомили керівництво про наявність другої роботи

Вони працюють:
- охоронцями;
- приватними детективами;
- фітнес-інструкторами;
- адвокатами-представниками потерпілих;
- тощо.

І наскільки я зрозумів, ті самі охоронці можуть в певних випадках носити поліцейську уніформу та табельну зброю, хоча і не є в цей час поліцейськими (але це не точно).

Проте для цього недостатньо просто повідомити керівництво. Необхідно погодити з ним характер роботи, вид, кількість годин, наявність конфлікту інетересів тощо. Так само треба певний час пропрацювати в поліції (не менше двох років) та отримати позитивні характеристики з службової поведінки та оцінки ризиків (Secondary Employment Program).

Водночас в самих Штатах йдуть дискусії стосовно доцільності можливості сумісності через недостатній контроль робочих годин, неможливість повністю запобігти перевтомі тощо.

Тож, припустимо, що в Україні ухвалять такі зміни і дозволять суміщати роботу поліцейського з іншими. Це можливо, за умови, якщо ретельно прорахувати дизайн системи контролю за робочими годинами, винагородою, видом робіт, запобігання перевтомі тощо. Тим паче частина поліцейських і зараз працює «в тіні», тож вони отримають можливість робити це законно. З іншого боку, може нічого і не змінитись, адже не всі роботодавців готові на парт-тайм брати поліцейських, тож додаткова робота піде знову в тінь або її взагалі не буде.

Насторожує те, що наразі в поліції слабкий контроль психологічної стійкості поліцейського, робота зі стресом тощо. Все покладається на самого поліцейського та його керівника, а стандартних процедур і можливості їх забезпечити немає. Якщо сюди додається ще можлива перевтома через другу роботу – ситуація тільки погіршується.

Тож ініціатива як спосіб знайти гідне фінансування для поліцейських в умовах непослідовних реформ та вічного браку бюджетних коштів виправдана. Але все залежить від конкретного дизайну пропозицій, які ми невдовзі побачимо.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Допити в умовах воєнного стану: особливості фіксації інформації та необхідність змін до законодавства (у співаторстві з Ю. Бєлоусовим та А. Орлеаном)

Джозеф Раз та його місце в філософії і теорії права (до річниці смерті)

Дещо про юридичні аспекти війни – геноцид “жителів Донбасу” чи геноцид українського народу?